© Rootsville.eu

McKinley James (US)
tiltle: Working Class Blues
music: Blues
release date: 2024
info artist: McKinley James


© Rootsville 2024


McKinley James is gelijke delen oude ziel en moderne mens. Gewapend met een elektrische gitaar en scherpe songwriting-karbonades blaast hij klassieke klanken nieuw leven in met Working Class Blues, een debuutalbum dat zijn mix van Amerikaanse rock & roll, versterkte soul en rauwe ritme & blues introduceert. Het is een geluid aangedreven door groove en gitaar. Een geluid dat is aangescherpt door talloze shows – van duikbars in Nashville tot headliner-optredens in heel Europa – en geworteld in de gedeelde bloedlijn van McKinley en zijn oude bandgenoot: vader Jason Smay. Samen herschrijven ze de regels voor door blues geïnspireerde rockduo's en creëren ze een magere, eerlijke versie van Amerikaanse rootsmuziek die ruimte maakt voor alles, van Motown-hooks tot roadhouse boogie-woogie.

Om die nummers zo authentiek mogelijk vast te leggen, brachten McKinley en Jason een driedaags weekend door in de thuisstudio die ze in de schuur van hun familie hadden gebouwd, waar ze een reeks liveoptredens opnamen met analoge apparatuur en minimale microfoons. Jason speelde een vintage Ludwig-drumstel uit 1970. McKinley speelde een vintage Stratocaster uit '54 via een Peavey Pacer. Zonder koptelefoon of enige studiogimmicks traden de twee samen in realtime op, waarbij ze zich opsloten in de opzwepende shuffle van nummers als 'Movin' en 'Call Me Lonesome', de meezingmelodieën van 'Always On My Mind' en de kale blues van ‘Get To My Baby’.

Als je band uit slechts twee personen bestaat, kun je je niet verstoppen. Het houdt je eerlijk , en dat was ook het doel van dit album: zo eerlijk mogelijk zijn over wie we zijn en wat we doen." Dat doel begon vorm te krijgen in de staat New York, waar McKinley opgroeide in een huishouden vol muziek. Geïnspireerd door alles, van Stax tot disco tot R&B uit de jaren 80, werd hij op jonge leeftijd een gitaarwonder.

Tegen de tijd dat McKinley in 2017 als tiener naar Nashville verhuisde, stond hij al op de cover van Eric Church's platina-verkopende album Mr. Misunderstood en was hij een vliegende start voor zijn carrière. Hij miste zelfs zijn eigen middelbare schooldiploma voor een optreden. In de jaren die volgden stelde hij zichzelf voor aan een internationaal publiek door op pad te gaan – waar hij aanvankelijk als trio optrad, ondersteund door Jason en een Hammond-organist – en een handvol opnames uit te brengen.

Toen de B3-speler van de band in november 2022 de line-up verliet, gingen McKinley en Jason verder als duo - een zet die de familiechemie en het charisma in het kloppende hart van Working Class Blues benadrukt. Dit is geen ingekapselde versie van de blues. Het is een eclectische mix van Amerikaanse muziek, met nummers die samen met Auerbach, Pat McLaughlin en Dylan Altman zijn geschreven. McKinley zingt over universele worstelingen – liefdesverdriet, frustratie, liefde, verliefdheid – met de stem van een volwassene van in de twintig die al sinds zijn jeugd op het podium zijn tanden aan het snijden is. Net als zijn schepper bestaat Working Class Blues ergens buiten de tijd, waarbij het hedendaagse met het klassieke wordt gecombineerd en de grenzen tussen genre en generatie worden uitgewist. Het is iets fris, ontstaan ​​uit iets bekends. En voor McKinley James is dit nog maar het begin.

tracks:

1. Movin' (3:26)
2. Get To My Baby (3:04)
3. Always on My Mind (2:57)
4. Just a Little Bit (3:48)
5. Crazy Over You (2:43)
6. Leadin' Me On (3:27)
7. Call Me Lonesome (3:41)
8. Stay With You (3:16)
9. Say Goodbye (3:07)
10. Wait And See (4:02)
11. Till It's Gone (4:32)